Toen en nu

De geschiedenis van de Vallei als democratische school begint in 2004. Met zes kinderen in een huiskamer in Renkum. Aanvankelijk wordt gestart met het bieden van thuisonderwijs, maar de vraag naar vernieuwend onderwijs nam toe. 

In 2005 opent Maaike van Mourik de deuren van een gloednieuwe school in Wolfheze met de ambitieuze opgave de school in vijf jaar te laten doorgroeien tot 200 leerlingen. Gemeentelijke beslissingen noodzaken tot verhuizen, maar de school komt terecht op een fijne plek in Renkum. Vijf jaar als gesubsidieerde school later wordt de stichtingsnorm van 74 leerlingen nét niet gehaald. De Vallei wil echter haar school met individuele aandacht voor leerlingen en hun leerwens, heel graag voortzetten. Samen met ouders en kinderen wordt sociocratisch besloten als particuliere school verder te gaan.

Er volgt een relatief kalme periode, waar de Vallei, dankzij steun van ouders en de vrijwillige inzet van teamleden verder werkt aan de ontwikkeling van het concept. Jackie en Linda zetten in die tijd een peuterspeelschool op, gebaseerd op dezelfde principes. 

In deze periode dient de Vallei een nieuw verzoek tot ‘opname in het plan van scholen’ in. Dit keer in de gemeente Overbetuwe. Dit verzoek wordt in de eerste instantie door de gemeente op onterechte gronden afgewezen. In 2013 winnen we de rechtszaak bij de Raad van State en krijgt de Vallei alsnog groen licht om met een nieuwe bekostiging van start te gaan. 

In de laatste van de drie particuliere jaren telt de Vallei zo’n 40 basisschoolleerlingen en zeven peuters op de peuterschool. 

In het nieuwe bekostigingsjaar (2014) zijn we te gast bij Bij BSO t strand in Elst. Een hele toffe locatie met wel vier indoor trampolines! We verwelkomen  70 kinderen en groeien tot het einde van het schooljaar door naar 110 leerlingen. Een gigantische groei! 

We vieren ons 10-jarig jubileum jaar met een groots feest in een nieuw, hopelijk definitieve, locatie in Driel. We zijn erg blij met dit prachtige gebouw! Toen nog onwetend over het gegeven dat we op de drempel staan van een roerige tijd. Het gebouw wordt gedeeld met een kinderopvang en we hebben slechts vier lokalen tot onze beschikking. 

Onder druk van de te halen stichtingsnorm (200 leerlingen in vier jaar) maakt het team de moeilijke beslissing om, ondanks de krappe huisvesting, door te groeien. En dat lukt! In 2016 heeft de Vallei, als eerste én enige democratische basisschool in Nederland bestaansrecht verworven binnen het bekostigde stelsel.  

Maar deze mijlpaal heeft een schaduwzijde. De krappe huisvesting zorgt voor bomvolle lokalen. Er zijn zorgen over de veiligheid. Een melding bij de inspectie zorgt ervoor dat de Vallei door een vergrootglas bekeken wordt. De Vallei krijgt in 2018 het predicaat zeer zwak. 

Het team werkt keihard aan de verbeterpunten en mede dankzij de hulp van ouders lukt het om van ‘zeer zwak’ naar een ‘onvoldoende’ beoordeling opgeschaald te worden. De eerste hindernissen zijn genomen! Maar nog dagelijks werken we eraan om bij de volgende beoordeling van ‘onvoldoende’ naar ‘voldoende’ te komen.  

 

We zijn aanbeland in 2020. De noodlokalen zijn verruild voor een prachtig, groen schoolplein en er staat een unieke ‘Hobbit’ op het plein. Het gebouw is volledig tot onze beschikking, er zijn nieuwe lokalen en een zolder bijgebouwd.

Onze ambitie is en blijft om met de Vallei bij te dragen aan divers onderwijspalet. Nu en in de toekomst.