Oud leerlingen

Ik ben Kai. Ik was 9 toen ik op De Vallei kwam. Vanaf het eerste moment wist ik dat ik hier wilde zijn. Dat zei ik toen ook. Ik zag een hele goeie sfeer met kinderen die zich niet verveelden. Dat komt op een ‘normale’ school niet voor. Als je hier even zit, is deze school gewoon normaal, en al dat andere voelt gek.

In het begin was het wel heel erg wennen. Vrienden had ik al snel. Het was zo’n fijn gevoel, ik was gelijk helemaal thuis. Joppe kende ik al, hij woont bij mij in het dorp. Joppe deed gelijk al heel aardig. Ik heb een motie ingediend om een fietsuitje te doen, die is aangenomen door de schoolvergadering. Ik heb een lijst opgehangen en promoot mijn fietsuitje totdat 10 kinderen zich hebben ingeschreven. Ik heb nagedacht over de afstand. Ik red 35 km fietsen wel, schat ik in.

Later wil ik graag iets met auto’ s doen. Restauratie’s of zo. Ik heb thuis een hele stad gemaakt met model auto’s. Toen ik hier kwam was ik eigenlijk best wel een soort stoer. Met een pet en zo. Nu heb ik het gevoel dat ik veel meer mezelf ben.

Sarah

Schermafbeelding 2014-02-12 om 22.44.25Sarah (13 jaar): “Ik kan zelf kiezen wat ik wil doen. Op een andere school, heb je bijvoorbeeld geen pauze als je iets nog niet af hebt. En hier.. als ik geen zin heb om actief te zijn, dan doe ik dat niet. Als ik wil kan ik gewoon de hele dag lezen. Ik durf mezelf te zijn… juist hier heb ik dat geleerd. Ik word niet aangesproken als ik een gek truitje heb. Ik hoop dat ik dat mee kan nemen op de volgende school. Ik ben hier zelfstandig geworden en zie ook dat anderen zelfstandig zijn bijvoorbeeld een kleuter van 4 was een tosti aan het maken nadat hij zijn tosti diploma had gehaald.

Julie

Oud leerling Julie

Mijn naam is Julie. Ik zit nu op een reguliere school en doe vwo. Ik vind het erg leuk. Ik merk dat ik deze school graag wil doen omdat ik er zelf voor heb gekozen uit vrije wil. Op de Vallei heb ik geleerd om verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen keuzes en dat het oke is om jezelf te zijn. Ik ben gewend om met jongens en meisjes van alle leeftijden om te gaan. Ik ben blij dat ik op de Vallei heb gezeten omdat ik tot en met mijn veertiende heb gespeeld en gedaan wat ik leuk vond. De eventuele achterstand die ik bij sommigen vakken heb, haal ik zo weer in. Omdat ik weet dat ik in het leven altijd mijn eigen keuzes kan maken, kan ik nu gemakkelijk doen wat anderen mensen vinden dat ik doen moet.

Simon

Oud leerling Simon aan het woord Ik heb het heel leuk gevonden op De Vallei. Ik zat mijn hele basisschool periode op De Vallei. Ik heb daar een leuke actieve tijd gehad en vooral veel gespeeld. Ondertussen heb ik ook tijd besteed aan dingen leren die ik echt nodig had en niet vanzelf kon, zoals topografie en rekenen. Ik heb ook veel andere dingen geleerd zoals omgaan met anderen, organiseren en zelfstandig dingen regelen. Ik heb een heel sterke band gekregen met bijna alle leerlingen van De Vallei.

Nu zit ik in 5 vwo op het Pantarijn in Wageningen. De overgang was spannend. Ik dacht echt dat ik nu hele moeilijke dingen moest leren en wist helemaal niet wat er zou gebeuren. Maar nu ik daar een tijdje zit is het eigenlijk heel makkelijk. Ik heb nu goede vrienden op het Pantharijn gekregen maar ik merk dat de band met mijn klasgenoten toch veel minder is dan met de leerlingen van De Vallei. Ik kom graag terug naar De Vallei. Gewoon om daar gezellig te zijn en weer een beetje om te gaan met de kinderen daar.

Ik ben eigenlijk zelf verbaasd dat het op Pantharijn zo goed gaat. Veel kinderen mogen mij en ik ben nu ook klassenvertegenwoordiger van mijn klas.