Kinderen

Op een democratische school bouw je samen met andere kinderen en begeleiders aan de school. Je richt in, je organiseert, je speelt, je bemoeit je met de schoolafspraken, je ruimt op, je bouwt, je knutselt. 

De Vallei is een gewone basisschool, waar kinderen tot en met 14 jaar naar school gaan, maar we doen wel wat dingen anders. 

Je zit bij ons niet in een vaste groep. Elke dag begint met een dagstart bij je coach. In de dagstart hoor je welke lessen er die dag zijn, of er bijzonderheden zijn, over nieuwe schoolafspraken en kan je vertellen over je plannen van die dag. De dagstart is verplicht. 

Om 09.00 begint het dagprogramma. Dat kunnen lessen zijn, of als je hebt gekozen om te spelen, ga je spelen. Kies je voor het volgen van lessen of modules? Dan werk je samen met kinderen die op hetzelfde niveau werken. Ze kunnen ouder of jonger zijn dan jij, maar ze zitten daar allemaal met een leerwens. 

De meeste begeleiders zijn ook coach. Die mag je trouwens zelf kiezen. Je kiest een coach omdat je je daar prettig bij voelt of omdat je denkt dat die jou het beste kan begeleiden bij je leerwens. 

Op de Vallei heb je geen eigen tafel en stoel. Tijdens een les kies je je werkplek in een lokaal of gaat aan een groepstafel in de aula zitten, een Donald Duck lezen op de bank in de hobbit, of naar het leeszoldertje in studie 1. 

Je eet als je honger hebt en je drinkt als je dorst hebt. Lekker logisch. Je mag op een paar plekken in de school eten.  

In de middag zijn er meestal workshops. Maar bouwen, koken, schilderen, toneelspelen, techniek, programmeren… het zijn allemaal dingen die je de hele dag door kunt doen, in alle groepen, met alle leeftijden. Ook gaan we een aantal keer per jaar op excursie, naar een museum, de natuur in of is er een ander uitje georganiseerd. 

We vinden het belangrijk dat je het heel leuk vindt om naar school te gaan en je lol hebt in de dingen die je doet. Natuurlijk moeten er ook dingen bij ons op school; Je moet aanspreekbaar zijn op je gedrag, je moet je houden aan de afspraken (of anders een nieuwe indienen) (en ja, je klus doen en opruime is ook een afpsraak) en we lossen problemen op in de onderzoekskring. Kijk bij oude en nieuwe leerlingen en lees hoe zij het vinden en vonden op de Vallei.