Voor ieder kind op de Vallei ziet de dag er anders uit. De een komt om 8:30 binnen en gaat direct doen wat hij belangrijk vindt of waar hij de vorige dag mee was gestopt. De ander gaat aan de slag met de planning die hij samen met zijn coach heeft gemaakt. Sommigen worden geroepen voor een les waar zij zich voor hebben opgegeven en weer een ander schrijft zich in voor een workshop. Ideeën ontstaan ter plekke of juist voorbereid en gepland. Naast een rooster die periodiek opgesteld wordt aan de hand van leswensen van de kinderen, worden ook losse projecten of incidentele activiteiten aangeboden.

Video over de Vallei, gemaakt door kinderen
“Een vader kwam vandaag op school om een workshop kleien te geven. We hoefden ons niet in te schrijven op de intekenlijst en veel kinderen hebben meegedaan. Er is van alles gemaakt; potten, kannen, schaaltjes, pizza’s, een huis, en zelfs frietjes. Er werd flink gewerkt. Sjoerd sneed klei af en vader legde uit hoe je de mooiste resultaten met klei krijgt.” 

20130909 Fiets reparatie

“Marlijn is vandaag met een lekke band op school aangekomen. Hij, Maartje en Kees wilden leren hoe zij een lekke band moeten repareren. Ik heb uitgelegd hoe je dit moest aanpakken, hoe je het gaatje in een band kon vinden en waarom lijm alleen op een droog oppervlak het beste hecht. Dankzij eigen inspanning en een klein beetje hulp van mij kon Marlijn aan het eind van de schooldag weer op zijn eigen fiets naar huis.” 

Uit: Spectrovita, Leerlingvolgsysteem van de school. Opgetekende dagverslagen van leerkrachten.

 

Het is kwart over acht. Ik loop de school binnen en ruik de geur van verse koffie. Twee van de leerkrachten zijn al aanwezig. Op het bord in de hal staat wat er vandaag te doen is. ’s Morgens is er de cijfer- en letterclub. Om 11.00 begint een glasfusieworkshop, gegeven door een ouder. Vanaf 13.00 is er een schoolvergadering en vandaag komt Heleen kijken of ze haar stage bij ons wil lopen.”

Uit: Leren? Natuurlijk! Een praktijkvoorbeeld van democratisch onderwijs.