Oud-leerlingen

De meest gestelde vraag op een informatie-avond of Open Dag: hoe is de overgang van basisschool naar Voortgezet Onderwijs? De experts aan het woord:

Oud leerling Julie

Mijn naam is Julie en ik ben 15 jaar. Ik zit nu op een reguliere school en doe vwo. Ik vind het erg leuk. Ik merk dat ik deze school graag wil doen omdat ik er zelf voor heb gekozen uit vrije wil. Op de Vallei heb ik geleerd om verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen keuzes en dat het oke is om jezelf te zijn. Ik ben gewend om met jongens en meisjes van alle leeftijden om te gaan. Ik ben blij dat ik op de Vallei heb gezeten omdat ik tot en met mijn veertiende heb gespeeld en gedaan wat ik leuk vond. De eventuele achterstand die ik bij sommigen vakken heb, haal ik zo weer in. Omdat ik weet dat ik in het leven altijd mijn eigen keuzes kan maken, kan ik nu gemakkelijk doen wat anderen mensen vinden dat ik doen moet.

Oud leerling Simon aan het woord Ik heb het heel leuk gevonden op De Vallei. Ik zat mijn hele basisschool periode op De Vallei. Ik heb daar een leuke actieve tijd gehad en vooral veel gespeeld. Ondertussen heb ik ook tijd besteed aan dingen leren die ik echt nodig had en niet vanzelf kon, zoals topografie en rekenen. Ik heb ook veel andere dingen geleerd zoals omgaan met anderen, organiseren en zelfstandig dingen regelen. Ik heb een heel sterke band gekregen met bijna alle leerlingen van De Vallei.

Nu zit ik in een havo/vwo brugklas op het Pantarijn in Wageningen. De overgang was spannend. Ik dacht echt dat ik nu hele moeilijke dingen moest leren en wist helemaal niet wat er zou gebeuren. Maar nu ik daar een tijdje zit is het eigenlijk heel makkelijk. Ik heb nu goede vrienden op het Pantharijn gekregen maar ik merk dat de band met mijn klasgenoten toch veel minder is dan met de leerlingen van De Vallei. Ik kom graag terug naar De Vallei. Gewoon om daar gezellig te zijn en weer een beetje om te gaan met de kinderen daar.

Ik ben eigenlijk zelf verbaasd dat het op Pantharijn zo goed gaat. Veel kinderen mogen mij en ik ben nu ook klassenvertegenwoordiger van mijn klas. Ik haal zulke goeie cijfers dat ik sowieso naar het vwo ga na de brugklas.