Intrinsieke motivatie

Intrinsieke motivatie is de wil in jou (dus van binnenuit) om een doel te halen.  Terwijl je bezig bent met het realiseren van dat doel word je blij van alleen al het doen van de activiteit. Dat je er blij van wordt, is jouw beloning.

Het effect van intrinsieke motivatie is enorm; het geeft gedrevenheid, plezier, werkt stimulerend, vaak zelfs verslavend, men leert om te leren, etc. Herkenbare voorbeelden van positieve intrinsieke motivatie zijn verzamelen, studeren, verliefd zijn, gedreven werken, etc.  

 

“In het weekend heeft Erik (7) zijn zwemdiploma gehaald. Hij vraagt aan mij welke diploma’s er allemaal zijn. “Dat zijn er heel veel”, zeg ik. “Welke diploma’s zou je graag willen halen?” Erik vertelt dat Joris, zijn neef van 9, een kookdiploma heeft gehaald en dat hij graag op school zelf diploma’s wil maken. Erik besluit eerst een kookdiploma, een moestuindiploma, een tekendiploma en een Engels diploma te maken. We beginnen met het kookdiploma. Erik maakt met hulp van mij een mooi diploma in Adobe Photoshop. Daarna gaat Erik bedenken wat je allemaal moest kunnen om dat diploma te krijgen. Hij besluit dat het drie onderdelen moeten zijn. Het eerste is een boterham smeren, eitje bakken en wentelteefjes maken. Omdat Erik op maandag en dinsdag daarmee bezig is geweest besluiten we in overleg dat hij dat onderdeel heeft gehaald. Het tweede onderdeel bestaat uit koekjes bakken, pannenkoeken maken en appeltaart maken. Erik heeft wel een idee hoe dat moet, maar wil graag wat hulp. Het derde onderdeel is het maken van een macaroni maaltijd, een rijstmaaltijd en een salade. Dit laatste heeft Erik nog nooit gedaan. Op donderdag heeft Erik een appeltaart gemaakt. Hij heeft alleen hulp nodig gehad bij het schillen van de grote hoeveelheid appels.

Het valt op dat Erik zichzelf goed weet in te schatten. Hij zoekt ook een deel uit wat makkelijk te halen valt en regelt zo zijn eigen succeservaring. Daarna zoekt hij ook een deel uit wat hij nog niet kan en zo creëert hij zijn eigen leerweg en uitdagingen daarin!

Uit: Leren? Natuurlijk! Een praktijkvoorbeeld van democratisch onderwijs.

Pinterest

Basisschool De Vallei
Fazantstraat 2
6665 AX Driel
026 – 7370308