Democratisch

Op een Democratische School ben je eigenaar van je eigen leerproces. Dat wil zeggen dat jij bepaalt wat, hoe, wanneer en met wie je activiteiten onderneemt.

 

Gelijkwaardig

Op een democratische school hebben alle leerlingen en leerkrachten een gelijkwaardige stem. Je creëert hiermee op een actieve manier jouw eigen (krachtige) leeromgeving. Schoolafspraken worden in een wekelijkse schoolvergadering gemaakt. Met het indienen van een motie in de schoolvergadering  kun je consent vragen voor het realiseren van je persoonlijke doelen.

 

Sociocratisch

Iedereen, jong of oud, volwassen of kind is gelijkwaardig aan elkaar en elke stem telt even zwaar. Besluiten worden sociocratisch genomen. Hierdoor krijg je eigen verantwoordelijkheid en leer je begrijpen dat elke beslissing consequenties heeft. 

 

Eigenaar

Jij bent eigenaar van je eigen leerproces. Je bent geen eigenaar als iemand anders voor jou bepaalt wat je moet leren. Democratisch onderwijs zegt iets over de structuur van de school en niet zozeer iets over de manier waarop je leert. Die is voor iedereen verschillend.
 

Pinterest

Basisschool De Vallei
Fazantstraat 2
6665 AX Driel
026 – 7370308